Voor we beginnen; wat is teak eigenlijk?

Teak is een dichte en extreem duurzame harde houtsoort met een hoog olie- en wasgehalte. Teakhouten tuinmeubelen zijn ideaal voor buitengebruik. De olie achtige kwaliteit maakt teak ongevoelig voor water, meeldauw (schimmel) en hout etende insecten. Daarnaast heeft teakhout een fijne houtstructuur omdat het zeer langzaam groeit. Ook met deze goede eigenschappen is het verstandig om teakhout elk jaar goed schoon te maken. Teakhout is prijzig maar staat ook garant voor  jarenlange kwaliteit. Het gebruikte teakhout in de balkon bank is maximaal gedroogd in de droogkamer met als doel de werking van het teakhout zo klein mogelijk te houden en de levensduur van de balkon bank te verlengen. Ondanks al deze materiële voordelen raden we je aan de balkon bank zelf ook goed te onderhouden.

Wordt de balkon bank onbehandeld of behandeld geleverd?

Het balkon bankje wordt onbehandeld geleverd. Onbehandeld teakhout is goed bestand tegen externe invloeden zoals weer, schimmel en insecten. Als teak in aanraking komt met de elementen en onbehandeld blijft dan ontstaat er een mooie zilvergrijze platina kleur. Dit duurt ongeveer 6 maanden. Deze uiterlijke verandering heeft geen negatieve invloed op de structuur van de kleine balkonbank. Na een tijdje zie je ook andere veranderingen in het hout; denk aan het omhoog gaan staan van de houtnerf en de verschijning van kleine scheuren. Dit is normaal, wanneer hout uitzet en samentrekt als reactie op weersinvloeden en schommelingen.

Wat kan ik doen om de levensduur van mijn balkon bank te verlengen?

Het balkonbankje kan het hele jaar buiten staan. Wil je de bank langer mooi houden dek de teakhouten bank dan niet af met een zeil of een hoes. Hierdoor kunnen vochtvlekken en kan rot ontstaan omdat het teakhout dan niet meer kan ademen. Om de balkon bank mooi te houden ontkom je dus niet aan schoonmaken van het teak. Heb je ruimte om de balkon bank in de herfst en de winter binnen te zetten dan is dat aan te raden.  

Waarmee kan ik teakhout schoonmaken en behandelen?

Laten we eerlijk zijn; teakhout schoonmaken is een klusje. Dus stroop je mouwen maar op. Laten we beginnen: 

  1. Voeg 1/4 kop afwasmiddel en een eetlepel bleekmiddel toe aan één liter water en schrob je de balkon bank schoon met een zachte borstel.
  2. Na het schrobben spoel je het balkon bankje grondig af met vers water.
  3. Hardnekkige vlekken zoals wijn of olie schuur je weg met een fijn schuurpapiertje waarbij je in de richting van de houtnerf schuurt.

Is de grijze platina kleur niks voor jou. Lees dan nog even verder hoe je de honingachtige teak kleur terug krijgt. Stroop je mouwen nog wat verder op en volg dan onderstaand stappen:

  1. Was met een zachte borstel de teakhouten latten met zeep en water. Laat het teak goed drogen.
  2. Breng ‘Teak brightner’ aan om de oorspronkelijke honingachtige teak kleur te herstellen en spoel vervolgens goed af.
  3. De originele teak kleur kan ook worden teruggebracht door het hele oppervlak van elk lat teakhout licht te schuren; zoals eerder vermeld in de richting van de houtnerf.
  4. Breng een uv-blokkerende teak sealer aan en laat het goed drogen. De teak sealer moet de oorspronkelijke kleur van het teakhout ongeveer een jaar behouden. Toepassing van teakolie raden we af omdat het de groei van meeldauw bevordert.